schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Augustus


Maan

Eerste Kwartier    29 aug10.13 uur

Volle Maan            7 aug 20.11 uur

Laatste Kwartier 15 aug 03.15 uur

Nieuwe Maan     21 aug 20.30 uur

Planeten

Mercurius is op 26 augustus in benedenconjunctie met de zon. Deze maand is de planeet daarom niet zichtbaar. De planeet bevindt zich in het grensgebied van de sterrenbeelden Leeuw en Sextant. 

Venus komt iets meer dan drie uur vóór de zon op en straalt in de ochtendschemering in het oosten. De ‘Morgenster’ krijgt op 19 augustus gezelschap van de smalle maansikkel. Venus verplaatst zich oostwaarts door de sterrenbeelden Tweelingen en Kreeft.

Mars komt kort voor de zon op en is daarom niet te zien. Hij is eerst in de Kreeft en vanaf 19 augustus in de Leeuw.

Jupiter wordt ’s avonds minder lang zichtbaar. Op het eind van de maand gaat de planeet minder dan anderhalf uur na de zon onder. Op 25 augustus staat de smalle maansikkel vlakbij. Jupiter is in het sterrenbeeld Maagd, ten noorden van de ster Spica. In de loop van de maand komt de planeet dichter bij de ster, de afstand neemt af van 8° tot 4°.

Saturnus is de hele avond zichtbaar. Hij gaat na middernacht onder. De planeet zien we in de avondschemering op 16° hoogte richting het zuiden. Op 3 en 30 augustus passeert de maan. Saturnus bevindt zich in het sterrenbeeld Slangendrager.

Uranus komt in de loop van de avond op en staat de rest van de nacht boven de horizon, in de Vis- sen.

Neptunus komt in de avondschemering op en is de rest van de nacht met een kijker te zien in de Waterman.

Kometen

Er worden in augustus geen kometen verwacht die interessant zijn voor amateurwaarnemers. Raadpleeg voor recent ontdekte waarneembare kometen de website van de Nederlandse Kometen Vereniging http://www.kometen.nl/   

Meteoren

Augustus is een rijke meteorenmaand. Zo is vanaf eind juli tot 24 augustus de bekendste en één van de grootste meteorenzwermen actief: de Perseïden, ook wel bekend onder de mooie bijnaam ‘Laurentiustranen’ of ‘Laurentiusstroom’. De feestdag van de heilige Laurentius valt op 10 augustus, dichtbij het maximum van de zwerm. Dit jaar wordt het maximum verwacht op de avond van 12 augustus. De aansluitende nacht verschijnen de meeste vallende sterren, maar ook de nacht ervoor en erna zijn er beslist te zien. De maan is ruim half verlicht en zal enigszins storen. De zwerm brengt snelle meteoren voort, vaak met een nalichtend spoor.
Tussen de Perseïden door verschijnt er af en toe ook een heldere α-capricornide of δ-Aquaride-Zuid. Ook kan er soms een κ-cygnide opvlammen. De κ-Cygniden zijn actief van 3 tot en met 25 augustus. Ze zijn traag, vaak heel helder en lijken uit het uiterste puntje van de linkervleugel van de Zwaan te komen. Vanaf 25 augustus krijgen we te maken met de α-Aurigiden, met een maximale ZHR van 7 op 1 september. De Aurigiden vertonen soms uitbarstingen. Zo bereikte de zwerm in 2006 en 2007 tijdelijk een uurfrequentie van 60.

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie