schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Maan 
 
Eerste Kwartier ​​mei​​ 04:47 uur
Volle Maan​​10 mei​​ 23:42 uur 
Laatste Kwartier​ 19 mei​​ 02:33 uur 
Nieuwe Maan​​ 25 mei​​ 21:45 uur
 
Planeten 

Mercurius bereikt op 17 mei zijn grootste westelijke elongatie, maar hij is toch deze maand niet waarneembaar. De lijn zon-Mercurius maakt nu een te kleine hoek met de horizon en de planeet komt maximaal 42 minuten vóór de zon op. Mercurius trekt deze maand van het sterrenbeeld Vissen via de Walvis naar de Ram.

Venus is in de ochtendschemering in het oosten te zien. Hoewelde hoekafstand met de zon toeneemt, maakt de verbindingslijn zon-Venus maar een kleine hoek met de horizon. Daardoor verheft de ‘Morgenster’ zich niet veel boven de horizon. Op 22 mei staat de maan vlak bij de planeet. Venus bevindt zich in het sterrenbeeld Vissen. 

Mars gaat na 14 mei minder dan twee uren na de zon onder. In combinatie met de lange schemering neemt de zichtbaarheid van de planeet daardoor af. Op het eind van de maand zien we haar niet meer. Mars staat in het sterrenbeeld Stier. 

Jupiter is een groot deel van de nacht waarneembaar. Hij gaat pas ver na middernacht onder. De planeet staat in het sterrenbeeld Maagd, op circa 10° ten noordwesten van de ster Spica. In de nacht van 7/8 mei staat de maan vlak bij Jupiter. 

Saturnus komt nacht na nacht vroeger op, aan het eind van de maand al in de avondschemering. Omdat de planeet in de Boogschutter staat is de declinatie laag en verheft zij zich niet al te hoog boven de horizon. Op 14 mei staat de maan bij Saturnus.

Uranus wordt in de twee helft van mei weer zichtbaar. Op heteind van de maand komt de planeet twee uren voor de zon op. Zoek de planeet met een verrekijker of telescoop in de ochtendschemering laag boven de oostelijke horizon niet al te ver van de heldere planeet Venus. Uranus staat in de Vissen.

Neptunus wordt ook beter zichtbaar. Op het eind van de maand komt de planeet al meer dan drie uren vóór de zon op. Zoek de planeet met een kijker in de ochtendschemering (4.30-5.00 uur) boven de oostzuidoostelijke horizon in het sterrenbeeld Waterman. Op 20 mei staat de maan vlakbij.

Kometen 

Komeet 41p/tuttle-giacobini-kresák staat op 1 en 2 mei in de buurt van de bolhoop M92 (+6,3). De komeet is de hele maand in het sterrenbeeld Hercules. Begin mei is de komeet vermoedelijk van de zevende grootte, later in de maand van de achtste. Verken elke heldere nacht de positie van de komeet op een eventuele helderheidsuitbarsting.

Komeet c/2015 V2 (johnson) staat in het sterrenbeeld Boötes. Begin van de maand is het een object van de negende grootte, later vermoedelijk van de achtste. 

 

Meteoren 

In mei zijn er geen grote zwermen actief die vanuit ons land goed waarneembaar zijn. In de landen rond de Middellandse Zee en nog zuidelijker gebieden daarentegen zijn aan het begin van de  maand de η-Aquariden te zien. Onder gunstige omstandigheden verschijnen rond het maximum op 5 mei tot zo’n 40 meteoren per uur. Wel zal de maan dit jaar wat storen. De η-Aquariden zijn evenals de Orioniden afkomstig van de beroemde komeet Halley.

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie